Hitta historik begagnad bil

Har du hittat en begagnad bil där du gärna skulle veta lite mer om bilens historik?

Dem flesta förstår att man så klart ska försöka hitta en bil som har så bra historik som möjligt. Men vad ska man titta efter och var hittar man informationen?

Till och börja med ska jag nämna vilken tjänst jag brukar använda. Carfax är det jag använder. Har använt Carfax frekvent i mitt jobb samt även privat under en lång tid.

Carfax samlar inte bara in data från Sverige. Skulle bilen vara importerad så kommer den även samla in informationen från tidigare land den brukats i. Riktigt bra! Den samlar även in service, besiktningshistorik, om bilen har någon skuld, ägarbyten och om bilen någon gång har varit stulen. Frågan är ju sen hur man ska tolka denna information och nyttja den på rätt sätt. Samt även om de kanske är något som man ska undvika.

Något som verkligen skriker ut att det är en bil man ska undvika är om den fått titeln ”salvage car”. Detta är något man kan hitta på bilar som är importerad från USA. USA har ett system där de säljer bilarna till Europa som försäkringsbolagen dömt ut att laga. Litauen är vanligt bland annat. Så det är alltså så kvaddade bilar att det inte är lönt att laga dem. Trots de köps en mängd såna här bilar och repareras så att dem till det yttre ser fina ut. Och sen säljs det vidare till andra länder i Europa. Detta är framförallt vanligt med BMW modeller. Det är därför stölder på airbags är så otroligt vanligt på BMW. Då snor man dessa för att kunna montera i dessa krockade bilar. Att köpa en sån bil är oftast förknippat med stora problem. Så dessa ska absolut undvikas!

Något man också ska dra öronen åt sig är om en bil har osäker mätarställning. Visar den att något är tokigt där finns det en risk att någon under bilens livstid har skruvat tillbaka mätarställningen för att den ska se ut att ha gått kortare. Detta är ju så klart heller inte något som är särskilt bra.

Om en bil skulle varit stulen är det också viktigt att kontrollera så att allting är korrekt med bilen och att det inte blivit några stora skador på grund av stölden. En stulen bil behöver nödvändigtvis inte vara något som har orsakat stora problem, likväl som att de kan ha körts sönder fullständigt. Så de är som sagt riktigt viktigt att kontrollera vilken typ av stöld det varit och hur bilen blivit återfunnen. Några bilar som det är mer regel än undantag att de varit stulna är Audis olika S och RS-modeller. Framför allt RS4 och RS6 som är lite äldre.

Att en bil är importerad behöver inte vara ett stort problem. Det kan dock bero lite på vad det är för bil. Tittar man på Porschar så är stor del av de lite billigare Porschar som säljs i Sverige en gång importerade. De brukar dock vara ganska många år sedan då de inte är lika vanligt idag. Har dessa bilar korrekt historik som kan visas upp så är detta ingen större nackdel. De här bilarna håller dessutom bra andrahandsvärde också. Tar man däremot någon annan lite vardagligare och billigare bil så kan det vara bra att verkligen kontrollera allt med historiken. Samt ha med i beräkningen att denna bil kommer hålla ett lägre marknadsvärde när den sen ska säljas vidare. Bra att ha koll på vid en vardagligare bil som kommer köras året runt är om den har stolsvärme fram också. Detta är något som är standard på bilar i Sverige. Men det är inte standard i hela Europa, så till exempel en bil som rullat i Italien har inte alltid stolvärme.

Det sista jag tänkte nämna är att man ska hålla koll på om bilen har någon fordonsskuld registrerade på sig, samt även parkeringsböter och obetalda skatter. Det är nämligen så att i Sverige så övertar man även skulden på bilen om man skulle köpa en bil som fortfarande har en skuld på sig. Väldigt märkligt att det fortfarande är så och inte kopplat till ägarens personnummer och följer denne istället. Men det är så det är. Viktigt då är att man har koll på detta om man köper en begagnad bil. Och framför allt av privatperson. Köper man av bilfirma så är det oftast löst innan, men de kan även vara bra att dubbelkolla där då inte alla bilfirmor är helt seriösa.

Hoppas denna artikel har varit till hjälp för dig vid nästa bilköp. Värt och nämna är att Carfax är en tjänst man betalar för. En rapport kostar 199kr. Men de kan de absolut vara värt om man ska lägga en större summa pengar på en bil och vill vara på den säkra sidan. De har även lite paket om de skulle vara så att man vill kontrollera många bilar. 10st rapporter för 349kr till exempel. Tittar man på Blocket på bilar hos en bilfirma så har en del lagt in så man gratis kan få ta del av Carfaxrapporten på bilen också. Missa inte detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *