Bättre ljus på bilen

Många bilar har problemet att ljuset är lite för dåligt för våra mörka svenska vägar. Framförallt om de är utrustade med halogenstrålkastare.

Har bilen halogenstrålkastare så finns däremot möjligheter att byta ut lampan för bättre ljus. Har du en Xenon-strålkastare eller LED-strålkastare så är det tyvärr svårare att byta ut till en starkare lampa. Då får man istället montera separata extraljus.

Idag blir det allt vanligare med LED-strålkastare. Inte bara i hemmet, utan även på bilen. Så min första rekommendation är att konvertera till LED-lampor istället. Dessa kit kostar inte allt för mycket idag. Skulle man känna att man inte vill gå på LED finns även ett par starkare halogenlampor samt Xenon-konverteringskit. Men jag rekommenderar som sagt starkt LED.

Fördelen med LED är att ljuset startar med full styrka direkt. En Xenonlampa tar måste värmas upp för att ge full styrka. Ljusstyrka är även riktigt bra i en LED-strålkastare, i det flesta kit får man ut så mycket som 5000 lumen.

Har själv testat att byta ut till dessa lampor på min sambos bil då hon kör mycket tidiga mornar och sena nätter när ljuset behövs som mest. Jag bytte ut både hel och halvljus. Skillnaden blev riktigt stor. Skenet blir mycket klarare vid halvljus och vid helljuset blev det både klarare och längre ljusbild. En klart värd investering för att öka trygghet och säkerhet.

Något som också är väldigt bra är att färgtemperaturen är närmare det ögat uppfattar som bäst. Ljustemperaturen är nämligen ungefär samma färgtemperatur som dagsljus ger. Detta gör att man har lättare att uppfatta när ljuset träffar ett djur eller människa tillexempel. Här ser ni tydligt skillnaden på färgtemperatur.

Att montera dessa är inte särskilt svårt. Så klart lite beroende på vilken bil det är och hur mycket utrymme som finns vid strålkastaren. Finns det plats för ett enkelt byte så är det egentligen bara att plocka ut befintlig lampa och klicka i den nya. Så tveka inte att beställa hem ett kit och öka säkerheten i din bil!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *