Bästa takboxen

Takbox är en fantastisk uppfinning som används frekvent i Sverige framförallt under vinterhalvåret. Men en del använder även takboxen året runt då de kanske måste ha plats för en hundbur i bagaget och behöver då extra utrymme på taket.

Något många inte tänker på när de köper takbox är säkerheten. Något som är otroligt viktigt. Det finns tyvärr många takboxar som inte alls är särskilt bra. De krocktester som görs på takboxar görs tyvärr i väldigt låga farter och är inte i närheten av de farter som är vanligast i verkligheten.

Ett krocktest på en takbox görs enligt standarden ISO/PAS. Där krocktestas det dock bara i 16-18 km/h. Jag har för denna rekommendation tagit del av tester som gjorts i betydligt högre farter. I dessa tester har man krockat bilen i 40km/h då det enligt Folksam är i den farten de flesta krockar sker. I testet har man lastat boxen med fyra par skidor och två väskor.

Flera boxar i detta test har väldigt dåliga resultat. Boxarna från Jula och Biltema öppnar sig redan vid 30km/h varpå innehållet flyger ut i en rasande fart och skulle allvarligt kunna skada andra trafikanter. Man bör därför undvika de billigaste boxarna. Utöver säkerheten så är många av de billiga boxarna även ganska bökiga att montera, dålig vattentäthet och kanske bara går att lasta från ena hållet.

Den boxen som fått bäst i detta test är Thule Motion XT XL. Inte bara en box som är väldigt säker i krocktester. Den är även riktigt snygg! I krocktestet fick denna box bara en mindre spricka i fram och är fortfarande fullt funktionsduglig. Några andra riktigt bra funktioner med denna box är att den är öppningsbar från båda hållen. Klorna för att fästa boxen om takräcken är det momentdragning på. Så man behöver inte vara osäker på hur mycket man behöver dra dem. Riktigt smidigt!

Kom ihåg att skidorna måste spännas fast i boxen för att inte flyga ut vid en krock. De flesta boxar brukar det ingå öglor och remmar för att kunna spänna fast skidorna. Gör ni detta så har ni en riktigt säker box som dessutom är väldigt rymlig, har bra funktioner och är riktigt snygg med sin klarlack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *